Če ne morete v kino:

od 18. 3. do 31. 12.

Neskončni spomin

La memoria infinita

Maite Alberdi, Čile / ZDA, 2023, 85 min, dokumentarni

Čilska aktivistka in novinar z diagnozo Alzheimerjeve bolezni sta trdno povezan par. Zgodba o Paulinini predanosti in Augustovem srditem boju, da bi ohranil svojo identiteto, je srce parajoč in navdihujoč spomenik neuničljivi moči ljubezni. Nominacija za oskarja za najboljši dokumentarec.

Film Maite Alberdi (Krt) je nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec.

Neskončni spomin je hkrati raziskovanje človeškega dostojanstva v starosti in težkih razmerah ter preučevanje mehanizmov posameznega in kolektivnega spomina. Kaj in koga se spominjamo iz svoje preteklosti? Zakaj pozabljamo ali zatiramo določene spomine in kakšen vpliv ima to na posameznika ter na celotno državo?

Augusto Góngora, čilski novinarski veteran in kronist zločinov režima Pinocheta, ter Paulina Urrutia (igralka, aktivistka in političarka), sta trdno povezan ljubeč par že več kot 20 let. Diagnozo Alzheimerjeve bolezni so mu postavili pred osmimi leti, zdaj pa se skupaj soočata z neizogibnim in pospešenim padcem njegovih telesnih in mentalnih moči. Zgodba o topli in neomajni predanosti Pauline ter o Augustovi divji borbi, da bi ohranil svojo identiteto, je hkrati ganljivo in vzpodbudno pričevanje o njuni ljubezni.

Kritike

»Doktor Živago, Casablanca, Ljubezen … Niti take klasike se ne morejo kosati z resnično ljubezensko zgodbo, ki jo prinaša Neskončni spomin

– Matthew Carrey, Deadline

59. Filmska čajanka
6. 3. 2024

59. Filmska čajanka

Druženje ob filmu Neskončni spomin

Za oskarja nominirani čilski dokumentarec o novinarju z Alzheimerjevo boleznijo in njegovi neverjetni ženi nas je do solznih oči spomnil, da ne obstaja nič lepšega kot ljubezen bližnjih ter drobne in preproste vsakodnevne radosti.

Bodite obveščeni o dogajanju
v Mestnem kinu Ptuj